Bár az eddigi témától eltérő, de ezt a hússal, zöldséggel töltött tésztát ki kell próbálni.
Hat darab 20 cm átmérőjű tésztához
hozzávalók:
30 dkg liszt
1 kávéskanál só
1 kávéskanál étolaj
1 kávéskanál 10 %-os ecet, vagy almaecet, vagy vörösbor
2 dkg élesztő langyos cukros tejben feloldva
1 tojássárgája
körülbelül 2 dl víz, közepesen kemény rétestészta állagúra összedolgozzuk.
töltelék
20 dkg darált sertéshúst megsütve hagymás olajba
sós vízbe párolt 20 dkg mexikói zöldségkeverék
A tésztát 6 felé osztva, egyenként kinyújtjuk kb. 20 cm-es körökre, felét tojásfehérjével megkenjük (ettől fog összeragadni és sütés közben sem folyik ki a töltelék), erre a felére egy-egy evőkanál húst és zöldséget rakunk, ráhajtjuk a tészta másik felét széleit lenyomkodjuk, és forró olajban aranybarnára sütjük.
Hidegen, sőt másnap is nagyon finom.
Tovább variálva kipróbáltam ezt a tésztát zsírral, így kissé omlós ropogós lett.
Olvasztott vajjal, nagyon omlós ropogós finomság.
A tésztát pihentetve lágyabb lesz, a lángoshoz hasonló, de ha ropogósan szeretjük, előbb a tölteléket készítjük el.
Sőt a töltelékre számtalan variáció van, többek között hagymás. Két közepes hagymát vajon sóval megpároltam, tettem hozzá egy evőkanál sűrített paradicsomot, egy evőkanál tejfölt, besűrítettem kevés liszttel és egy tojással még átsütöttem…